Tesse's blik op de wereld

duurzaamheid, mens, maatschappij, nieuws, reizen, trends, religie

Hebzucht leidt tot tekorten

Een reactie plaatsen

51.5 procent van de honden en katten in de Verenigde Staten heeft overgewicht. Dit blijkt uit een onderzoek van de Association for the Prevention of Pet Obesity uit 2009. Net als bij mensen leidt overgewicht bij dieren tot allerlei (gezondheids-)klachten. Er zijn honden met een te hoog cholesterolgehalte en katten die vanwege hun toegenomen omvang niet meer door het kattenluikje passen. Die arme beestjes zouden nu eigenlijk massaal op dieet moeten.

De eerste gedachte die in mij opkwam toen ik over dit onderzoek hoorde was de vraag: Hoe kan het dat er huisdieren met vetzucht zijn, terwijl er in andere landen sprake is van een voedselcrisis en er mensen omkomen van de honger? De waanzin is dat de gemiddelde Amerikaanse kat is dikker dan de gemiddelde Soedanees.

Het is niet mijn idee om nu de overtollige blikken Whiskas naar landen met een voedseltekort te sturen. In Nederland geven we al jaarlijks miljoenen uit aan ontwikkelingshulp en voor elke zielenpoot wordt er wel een belangenorganisatie opgericht. Het probleem is niet dat we te weinig geven, maar eerder dat we teveel nemen.

En laten we eerlijk zijn, we hebben teveel en we willen alleen maar meer. Volgens de berekening van de Ecologische Voetafdruk gebruikt de gemiddelde Nederlander 4,4 hectare land terwijl er wereldwijd maar 2,1 hectare per persoon beschikbaar is (bron: duurzaamnieuws.nl). Wat we niet meer gebruiken gooien we bij de vuilnis. We doneren onze spullen aan een goed doel om ons zo minder schuldig te voelen over onze wegwerpmentaliteit. Zo gooien we zakken vol goede kleding in de recyclebak waarna we gelijk naar het winkelcentrum rennen om nieuwe kleren te kopen. Eten dat we niet meer opkunnen en bederft, moeten we weggooien, omdat we die aanbieding voor twee halen één betalen echt niet kon laten staan. Allemaal uit pure hebzucht, om even die tijdelijke rush te krijgen van een nieuwe aankoop of een goede deal.

We hebben het idee dat individuele hebzucht verder geen effect heeft op anderen. Ghandi zei hier echter het volgende over: “Er is genoeg voor iedereen in de wereld, maar er is niet genoeg voor hebzucht.” Religieus leider Srila Prabhupada zei ook: “One should accept only the things which are set aside by the Lord as his quota”.

Bepaalde mensen komen dus tekort, doordat anderen teveel hebben. Geen enkele actie is zonder gevolg. Vanuit dat oogpunt klinkt het ook logisch dat wanneer wij overconsumeren, iemand anders daar hoe dan ook de dupe van wordt. Onze spullen en voedsel moeten immers toch ergens vandaan komen.

Een onbehaaglijk gevoel bekruipt me; een schuldgevoel, en ik denk dat ik hierin niet de enige ben. Want we doen er allemaal net zo hard aan mee. Ons bewust zijn van onze acties zou een eerste stap in de goede richting zijn. Ons dus meer bewust zijn van wat we verbruiken, weggooien en kopen. Die verspilzucht gewoon gaan aanpakken. Aan het einde van de maand houden we zelfs geld over. Dat kan dan weer uitgegeven worden aan een duurzaam of biologisch product.

Laten we dit met zijn allen doen. Misschien denk je wel, wat maken die paar producten meer of minder nou uit? Maar zo zit het niet. De som van alle kleine beetjes moeite kan tot grote veranderingen leiden. We hoeven niet allemaal überactivisten te zijn om een verschil te kunnen maken. Met een beetje gezond verstand, zelfbeheersing en daadkracht komen we er ook.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s